Werkwijze

De werkwijze van Djoy being you bestaat uit het bieden van maatwerk, dat aansluit bij de eigenheid van het kind en hun netwerk. Djoy being you werkt via verschillende methoden die aansluiten bij het kind. Er wordt gekeken naar het kind en niet naar de diagnose. De diagnose wordt wel meegenomen in het begeleidingsplan, maar is geen leidraad. Zo krijgen we een positiever beeld van wat een kind wel zou kunnen en waar zijn of haar uitdagingen liggen. Door een speelse en positieve benadering voelt het kind zich meer veilig en zal het zich eerder gaan ontwikkelen. Daarnaast stelt Djoy being you zich naast de ouders op, waardoor er een open manier van communiceren ontstaat over de mogelijkheden of de uitdagingen.

 

Speelprogramma’s

Djoy being you kan via verschillende speelprogramma’s uw kind volgen en uitdagen. Djoy being you heeft ervaring met Son- Rise ®, Contactgericht spelen en leren (CSL), ABA (applied Behavioral Analysis). Ook heeft Djoy being you ervaring met leespraat, Feuerstein en worden er elk jaar cursussen gedaan met betrekking tot autisme. Door het spelenderwijs uitdagen, zonder daarbij een verwachting te scheppen, komt het kind tot het ontwikkelingen van vaardigheden. Wij zoeken naar de opening van een kind, wat triggert het kind? Wanneer je dat hebt ontdekt, zul je merken dat je met een dosis enthousiasme en humor, veel ontwikkeling mogelijk is.

 

Schaduwen

Schaduwen is niets anders, dan het kind volgen in een situatie buitenshuis, dit kan op school zijn of tijdens het sporten. Voor kinderen met een beperking is het fijn om een veilig en vast aanspreekpunt te hebben, waarbij ze weten dat ze worden geaccepteerd zoals ze zijn. Als schaduw kom je pas in actie, wanneer je ziet dat het kind vastloopt. Het kind krijgt bijvoorbeeld iets niet duidelijk uitgelegd of het kind komt niet toe aan werken doordat de omgeving te veel prikkels omvat. Mijn taak is dan, inspringen op wat op dat moment nodig is, om het kind veilig en zich begrepen te voelen. Daarnaast kan een schaduw, de docent of school begeleiden of coachen in het samenwerken met uw kind.

 

Opzetten en begeleiden van een speelprogramma

Naast het spelen in een speelprogramma, kan Djoy being you ook een programma uitzetten voor uw kind. Wat zijn de mogelijkheden voor uw kind en welke materialen zijn hiervoor nodig. Hoe vindt u de juiste spelers. Ook het coachen van spelers of docenten tijdens het spelen of de overlegmomenten behoort tot de mogelijkheden.

 

Praktische pedagogische gezinsondersteuning

Vanuit de opleiding ecologische pedagogiek, heb ik geleerd om niet alleen te kijken naar het kind, maar ook het gezin en het netwerk mee te nemen in de ontwikkelingen. Wanneer u een gezin heeft, waarbij de ontwikkeling van een van uw kinderen anders verloopt dan gebruikelijk is, kunt u op veel vragen of problemen stuiten. Doordat ik naast de ouders sta, kijk ik mee over hun schouder. Ik probeer praktsche mogelijkheden en handvatten te bedenken, waar ouders in de praktijk ook werkelijk is aanhebben. Ook hierbij is maatwerk van belang. Wanneer u als ouder een probleem ervaart, met bijvoorbeeld het ochtendritueel, dan sta ik ’s ochtendsvroeg voor de deur.